Пропускане към основното съдържание

бакшиш

Кое е по-голямо: павилион или будка? А кое е по-малко от будка? Магазинче за кафе във вход. Врата, щанд с мини кафе-машина, кроасани, солети, вода. И място да застане един човек - продавачът и още половин човек: купувачът. Тези квартални смалени будки вероятно ще оцелеят още известно време, гаражната търговия в този й вид - "всичко на едно гише":) Та на едно такова място бабата, която продава, за 5 стотинки, които казах да не ми връща, ми каза: "Много ви благодаря". Съвсем искрено го каза. Не за 50, не за левче, а за 5 ст. Стана ми мъчно като излязох. Тази жена, вместо да си плете чорапи и да гледа сериали в може би неотоплен апартамент стои в "клетката" и прави кафета. През зимата мръзне. Няма къде крак да подвие. И благодари за моите 5 стотинки... Какво е бакшишът в кафене или пицария, където оставяте и два лева на сервитьора, какво е за фризьорката, на която оставям и три? И какво са за тази жена, облечена в дебели домашни жилетки и елеци, 10 или 20 стотинки, оставени в бързината дори неволно???

Коментари

  1. Много тъжно ми стана докато четох статията ти :(

    Представям си тази баба да е моята баба на пример. И още по-гадно ми стана.

    Тъпата и сива реалност, в която живеем води до такива безумни неща. Дано имаме силите и куража да я променим! Такива неща не трябва да се случват!

    ОтговорИзтриване
  2. Жената беше усмихната, въпреки всичко... И като се сетя и за учителите, нали виждаш, че и на тази баба не й е лесно? И че и тя би искала малко по-сносни старини? Нещата са свързани.

    ОтговорИзтриване
  3. Има време... И пенсионерите като направят един свестен протест и ние като ги подкрепим ще им върнем на всички усмивките и правото на спокойни старини!

    Аз затова и казах в другите коментари. Днес са учителите. Утре са лекарите примерно, после пенсионерите, после ... и т.н. Малко по-малко ще си искаме. Ама е хубаво да сме заедно едни зад други, а не да се делим, щото видиш ли за 1-2 месеца нямало какво да ни правят децата като не ходели на училище примерно. ;)

    Заедно и само напред! :) За да можем да оправим всички тези "простотии" днес в България! За да може тази жена да се усмихне истински от сърце!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар