Пропускане към основното съдържание

спайдърмен няма да тръгне на училище


Ето това е Спайдърмен, който и утре няма да отиде в предучилищната си група. Защото учителите се самозабравиха. Спайдърмен е научил буквите, но не ги е научил от тези учители, които от 24-ти септември насам мислят за други неща. Научил ги е от мен. Не знам дали търпението ще научи от мен, защото то вече силно ми липсва. И силно се притеснявам дали оттук нататък ще мога да се усмихна на неговите учители. И как точно ще ги погледна в първия ден, след като свърши стачката. Тя беше свършила, но не е. Измамна е била всеобщата надежда и въздишка на облекчение от петък. Не само че краят не се вижда, но и става "безкраен празник" на политическата интрига, която въпреки усмивката на Станишев става все по-отчетлива. Паяжината около учителската стачка не я плете Спайдърмен. Малко спомени отпреди седмица - "някой не иска стачката да приключи". Отвъд образователните и житейските аргументи и отвъд здравата логика. Отвъд моето, твоето, правителственото и прочее учудване, учителите решиха да настроят всички срещу себе си. Българите сме добри в развиването на синдрома на омразата. А тя покълва неусетно и въпреки здравия разум. От факта, че и утре Спайдърмен няма да отиде на училище.

Коментари

  1. Виж, 80 лв брутно увеличение е подигравка. Защо въобще се създаде впечатлението, че те са достатъчни...

    Не знам за теб, но аз не искам детето ми да се обучава от озлобени, обеднели и ниско квалифицирани хора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Пламене, говорим за 80 лв. от ноември като първа стъпка. Учителите бяха против неяснотата за парите за тази година, за догодина нещата са в проценти. Това за озлобените и демотивирани учители е ясно. Въпросът е, че стигнаха до едни "таван", възможен за момента и не знам дали няма да се стигне до по-лош от този вариант. Никой не отрича, че искат справедливи неща... Но ако имаш вече дете, предполагам че не си 100% въодушевен от това, което се случва и с твоя живот в момента?

    ОтговорИзтриване
  4. Обществото живее със спомена за учителите такива каквито бяха. Този спомен е неадекватен.
    Правителството гледа на нещата "на парче". Защото системата наистина има нужда от реформа. Беше време /87-89г/ когато българското средно образование беше на 5-то място в света /по данни на ЮНЕСКО/.
    Сега изостанахме сериозно.
    Министерството няма експертен капацитет за да реши въпросите. Всеки е информиран и знае какво трябва да се прави,но управленският майсторлък е да знаеш как да го направиш.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен, според мен обществото отдавна не живее със спомени за учителите. Новите времена твърде бързо изместиха старите представи. Всички искаме и учителите да работят адекватно на новите условия, не вярвам някой да припознава в тях възрожденците...Този въпрос със стачката е мега-въпрос. Не може да бъде изговорен с едни кратки коментари, които нахвърлят емоции и идеи:)

    ОтговорИзтриване
  6. Кои са мега-въпросните измерения на стачката?

    ОтговорИзтриване
  7. Чета твоите материали. Очевидно усещаш нещата. Замисляла ли си се, че обществената поръчка към труда на учителите е същата каквато беше преди 15-20 години.Възрожденска. В училище "спайдърмен" попада в същия калъп през който са минали поколенията далече преди неговото. Опитай се да надникнеш в неговите учебници, да си представиш какви качества изграждат, какви умения му дават, как средностатистическите родители евентуално помагат на децата си да навлязат в материята. Животът се промени, но нито училището иска, нито родителите могат да подготвят децата за това което им предстои.
    Впрочем така е навсякъде. В днешния Труд пишат, че френската система е по-зле от нашата.Американците също са по-зле. И други, които броим за добре развити.
    Управленците отчитат,че образованите общества се управляват по-трудно.

    ОтговорИзтриване
  8. Вярваш ли че мислите имат големина, тегло, форма и цвят?

    ОтговорИзтриване
  9. Дай един мейл, че трябва много дълги отговори да напиша. Хубави въпроси задаваш, кой ги задава?

    ОтговорИзтриване
  10. имаш го. Но веднъж вече ме разбра неправилно. zarkogogov@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  11. Доста мисли ми нахлуха в главата четейки статията и коментарите. Ние българите сме няма такива просто!

    1. Стачката не е политическа! Всички знаем от кога учителите предупредиха, че ще започнат стачни действия. Те искаха да започнат още миналата учебна година, но проявиха разбиране и изчакаха. Правителството обеща да направи нещо, но всъщност нищо не направи! Това, че някой се опита да политизира стачката и то неуспешно се вижда и без да си голям експерт.

    2. Какво значи, че учителите се самозабравиха? Те се борят за това, което смятат за правилно. Защо когато една "част" от обществото се бори за своите права, ние се разделяме? Защо не се обединим? Днес са учителите. Догодина ще са лекарите. После другите сфери. Без натиск от страна на обществото никога няма да се оправим. Някой ще дойде "свише" да ни оправи ли? Докато си траем ще сме на хала, на който сме сега. Безумно малък е процентът за образование и наука в републиканския бюджет. То е ясно - тъпите се управляват лесно!

    3. Че реформа трябва - трябва! Но нека перифразирам една поговорка: "Гладен учител реформа не прави".

    4. Настроели всички срещу себе си? Ха-ха-ха! Глупост и половина! Хората, които са настроени срещу учителите просто са се поддали на манипулацията на правителството и медиите. Има ли смисъл да напомням, че медиите "служат" на правителството? Особено Канал 1! Разбирам, че не е лесно. Ако имаш дете, а трябва да си на работа докато то е на училище, наистина става проблем. Но според мен решението не е да се обърнем срещу учителите и да ги накараме да спрат, а да се присъединим към тях и да накараме правителството по-бързо да намери изход!!! Ако догодина откраднат малко по-малко пари от държавата, ще има пари за всичко! Не вярвам някой да оспори това :)

    5. Естествено, че всички искаме учителите да работят адекватно на новите условия. Кой не иска :) ? Няма да забравя един репортаж, в който показа една учителка (сама с две деца), която скоро си е купила някакъв евтин GSM и разказваше как се е срамувала и колко проблеми е имала заради това. Когато им осигурим доход, който ще им позволява развитие, а не непрестанно чудене как да оцелеят, може да очакваме от тях да се нагодят към новите условия. Разбира се трябва и реформа, но както казах: "Гладен учител реформа на прави".

    6. Мен не ме интересува френската или американската система! Аз искам нашето си образование да е на ниво. Че ние сме по-добре от Африка - спете спокойно! :)

    7. "Българите сме добри в развиването на синдрома на омразата." - което идва от завистта. Чиста народо-психология :) такива сме си, но и от нас зависи да се променим. Нали се сещате как сега ако вдигнат заплатите на учителите, половината българи ще почнат "Ц, ц, ц, тез пък с какво са по-добри от мен, че им вдигнаха заплатите" или нещо от сорта. Простотията ходи по хората все пак. :)

    8. Лично мнение - В България няма пари за образование и наука, защото някой няма интерес да сме образовани :) просто е. Наплашен и неук народ лесно се управлява :)

    В заключение ще цитирам по памет един диалог между президента на Франция, Саркози и един работник в транспортния сектор във Франция. (Те са във стачка, защото президента иска да им намали привилегиите, които имат). Пак казвам, цитирам по памет:

    Работник: Ние ще излезем на улицата, ще протестираме.
    Саркози: Няма да позволя в една демократична държава да се случват подобни неща.
    Работник: Ние просто искаме да си запазим това, което имаме сега и нищо повече.
    Саркози: И затова излизате?
    Работник: Ще стане както винаги до сега е ставало. Ще излезем на улицата, премиерът ще се огъне и ще се съгласи с нас!

    Ето това е правилният начин на мислене на едно демократично общество :) ! Не мислите ли?

    ОтговорИзтриване
  12. gan, съгласен съм, че натиск трябва. Почти всички, които са горе им приляга приказката за стълбата. Нали помниш.
    Въпросът е какъв натиск и колко. В обществото всички части са свързани и взаимозависими. Учителите са ВАЖНА, но и ГОЛЯМА ЧАСТ.Ако рязко им смениш мястото лодката ще се разклати, може и да потъне. Всички сме съгласни, че те трябва да имат друг статут. Но как? Постепенно, на разумни стъпки.Напр. за 2008г това и това, за 2009г - друго, за 2010г - трето и т.н. Другото ще ни взриви.
    Gan, помниш ли преди 17-18г как ни обясняваха какво трябва да е новото селско стопанство? И как го направиха? Рухна. Какво трябва да е новото промишлено производство? Как рязаха и продаваха за жълти стотинки уникални машини!
    Сега колкото и да критикуваме образованието си даваме сметка, че това е единствената добре работеща система у нас. Резултатите и са сравними с добрите в Европа.

    ОтговорИзтриване
  13. Честит Празник на Будителите.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен, тъкмо за границите става дума в моя постинг. Благодаря за разбирането.

    Gan, в едно грамотно общество не може всеки да си прави малки революции, когато реши. След едномесечни преговори се стигна до някакъв разумен вариант. Вчера по радиото един учител каза, че получава 270 и не отговори на въпроса защо 650 не му харесват. Вече много училища и детски градини работят, защото хората там разбраха, че стачката има приемлив успех. Разногласията сред учителите през последните дни са ясен знак, че някой пресилва нещата.

    Gan, може би като понатрупаш житейско време, няма да гледаш толкова радикално:):) Моята заплата е малко по-голяма от онова, което ще имат учителите догодина и това не ми пречи да работя качествено.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен, Яна, Правилно. Всичко трябва да си има граници. Вашите разсъждения са похвални за едно работещо и нормално гражданско общество. Но, нашето още не е такова. Най-грубо казано - за да очакваме политиците да почнат да се съобразяват с нас, трябва да започнем от някъде. Затова аз съм в момента за "радикални" неща както каза ти, Яна. В момента политиците са спокойни, защото знаят, че никой няма да им се опре. Цял апарат им служи :) Малко трябва да ги поразтърсим! Да им всемем страха дето се вика. Та затова изглеждам явно малко радикално настроен.

    И още веднъж да напомня: "Разногласия или някакви кой знае какви проблеми между учителите няма!!!" Медиите ви карат да си мислите така! Не им се поддавайте! Точно те "посяват омразата"!

    Айде стига съм се обяснявал, че да не напиша някоя глупост. Мисля, че м разбрахте :)

    Всичко добро от мен и "Заедно с учителите", а не против тях! :) Утре лекарите като излязат и срещу тях ли ще скочим, щото нямало кой да ни преглежда? :)

    Със здраве :)

    ОтговорИзтриване
  16. Айде, мир! И последно: идвам от детската градина, където учителката на моето дете ми казва: "Накрая самите ние много се объркахме, изпуснахме най-силния момент на стачката", разбираш ли? И за това разминаване не са виновни медиите, нито за омразата, присъща на едно съсловие, когато "дадат" малко повече на други. Това си е чиста народопсихология. Все се каня да чета Иван Хаджийски...А за последния призив - "а не срещу тях" - това не е игра за и срещу, а един дълъг разговор за това кой какво иска и защо го иска в това общество:)

    ОтговорИзтриване
  17. Айде :) Мир!

    Прочети Хаджийски :) много е полезен :) Има и неактуални работи вече, но все пак.

    Само да добавя, че реално не е просто разговор :) а си става чисто противопоставяне :) Аз не смятам, че учителите искат много и че са преминали някаква граница. :)

    Както и да е. За мен стачката на учителите е като тест за нацията, защото скоро не е имало такива протести. От това как ще завърши стачката ще се определят сигурно следващите около 5 години в начина на мислене на хората какво могат да си поискат и какво заслужават :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар