Пропускане към основното съдържание

камък, наречен "прошка"

Ако днес трябва да си избирам новина - то това е новина за камъни. Камъни с нежни имена. В Берлин правят международен проект, в който се включи и южноафриканският нобелов лауреат епископ Дезмънд Туту. "Церемонията по поставянето на камъка ще започне на 3-ти декември точно в 11 часа. Елате навреме", пише в онлайн поканата за събитието. Поставиха черен гранитен блок от Африка, който се казва "Надежда". Той влезе в ансамбъла на предишните три камъка от три континента - "Любов" от Америка, "Мир" от Австралия и двата мраморни блока от Урал за Европа, наречени "Събуждане". Чета, че последният камък, който ще дойде от Азия, носи името "Прошка".
На сайта http://www.globalstone.de/ разказват историята на каменния проект. Графика показва пътя на камъните на световната карта. Има снимки от работилницата на автора Волфганг фон Шварценфилд. Залези и работни моменти, в които сякаш говори с камъка. Пътешественик по море, на различни континенти той търсил два или няколко подобни камъка. Единият оставял на "родното" му място, а другият - занасял в Германия. Веднъж годишно, в деня на лятното слънцестоене на 21-ви юни, светлинните отражения от повърхността на "каменните близнаци" ги свързват, независимо от разстоянията. Единият от камъните прилича на кит.
Удивителна история. Да носиш камъни от единия край на света - на другия. Да направиш "разговор" между неподвижни като послание форми, да отвориш към слънцето недиалогична материя като камъка... Това е в графата "малки чудеса":)

Коментари