Пропускане към основното съдържание

Виртуалните концесионери

Хора, зима е. Не забравяйте, че през зимата е нормално да вали сняг. Така каза шефът на Гражданската защита по радиото. Обичам зимата. Но започвам да се съмнявам, че София е моят град точно в този сезон. 

Очевидно обитаваме паралелни реалности с фирмите-концесионери. Те били чистили неуморно. Според полицията, дала справка за почистващите машини, това съвсем не е така. За пореден път. "В 6.30 ч. тази сутрин е започнало почистването на спирките на градския транспорт. Екипите, ангажирани със снегопочистването, извършват трета обработка на улиците, по които се движи масовият градски транспорт", чета в БТА малко преди 10. 

След като съм минала по глухия, празен като никога и заринат със сняг бул. "Драган Цанков" по една 20-сантиметрова партизанска пътечка на 4-метровия тротоар. Улицата пред детската градина беше като пред хижа в планината - паркираш и не знаеш дали ще излезеш след това. Кварталните улици на не много отдалечения ми от центъра квартал бяха неописуемо непочистени, също като повечето централни. 

Представих си какво е да живееш в някое малко канадско градче, или в американско - като онова от филма "Няма балами" с Пол Нюман и Мелъни Грифит. Където има много сняг, но има и служби, които оправдават данъците на живеещите. Има правила. Има и машини, които чистят снега. НАВРЕМЕ. Иначе в София днес беше добре - защото доста коли си останаха по паркингите. И градски транспорт нямаше много - заради снега. Ако не бързаш - снежна приказка. Много хора са още в отпуск. Т.е. навалицата по улиците я няма. Няма ги и концесионерите. Те са в нашето въображение.

Коментари