Пропускане към основното съдържание

Пастет от щурци

В брюкселските офиси вече са решили, че е настъпил моментът на трапезата на европееца да навлезе по-активно протеинът от насекоми. Това е официализирано в разрешение за употреба на "частично обезмаслен прах от домашен щурец" в многозърнест хляб и малки хлебчета, крекери и хлебни пръчици, зърнени блокчета, бисквитки, тестени изделия, сосове, преработени картофени продукти, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, готова замразена пица, продукти от суроватка на прах, концентрати за супи и супи на прах, закуски на базата на царевично брашно, бира, шоколадови продукти и други.

"Въз основа на ограничени публикувани доказателства за хранителни алергии, породени от насекомите като цяло, които нееднозначно свързват консумацията на Acheta domesticus с редица случаи на анафилактичен шок, и въз основа на доказателства, че Acheta domesticus съдържа редица потенциално алергизиращи белтъци, Органът заключи в становището си, че консумацията на тази нова храна може да доведе до сенсибилизация към белтъците на Acheta domesticus", гласи превод на документацията, която въвежда тези иновативни продукти в менюто ни.

"В становището си Органът също така отбеляза, че консумацията на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец) може да причини алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари. Освен това Органът отбеляза, че в новата храна могат да попаднат допълнителни алергени, ако такива присъстват в субстрата, с който се хранят насекомите", се казва още в официално публикуваните разрешителни това да бъде въведено в списъка с "нови храни"

Тук трябва да добавим и деликатеса малък мрачник (Alphitobius diaperinus) - в неговите замразени, пастообразни, сушени и в прахообразни форми.

"Заявителят поиска ларвите на Alphitobius diaperinus в замразени, под формата на паста (смлени), сушени и прахообразни (смлени) форми да се използват като хранителна съставка в редица хранителни продукти за населението като цяло и в прахообразна форма в хранителни добавки", е записано в документацията за мрачника.

"В посоченото научно становище Органът също така стигна до заключението, въз основа на ограничени публикувани доказателства за хранителни алергии, свързани с насекоми, че консумацията на новата храна може да предизвика първична сенсибилизация и алергични реакции към белтъците на малкия мрачник. Органът препоръча да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus."

Според нашите доброжелатели от ЕС консумацията на подобни нетрадиционни за географските ни ширини пикантерии ще даде своя принос в борбата за околната среда. Акцентира се върху високото съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали.

Ако смятате някои неща за абсурдни, конспиративни, невероятни, немислими, то може би именно това е идеалният начин, без да забележим, те да станат част от ежедневието ни. Така беше и с вдигнатите пейки от парковете по времето на ковид. Не сте си го представяли, нали? Преди години щяхте да го сметнете за кощунство? Но при подходяща обработка на общественото мнение се възприе от мнозина като защита на обществения интерес.

Е, и щурците вече ще си ги мажем на филия, защото са калорични и така ще пазим природата. Някой да е провокирал дебати по темата готов ли е българският потребител на тази революция? Да сте чули "широко обществено обсъждане" на този хранителен принос към екологията? Кой ще чете дребните букви по етикетите и знаем ли как ще бъде (а ще бъде ли?) обявено и описано в съдържанието на съответните продукти наличието на тези питателни вещества?

Някакви извратени умове продължават настъпателно, стъпка по стъпка, да тикат човечеството към друг стадий на съществуване и тези наглед невинни нововъдения като консумацията на насекоми е една от малките брънки на голямата промяна.

Докато се взираме по рафтовете да открием български плодове и зеленчуци, вече привеждат в действие диетата на бъдещето. Обясняват ни колко зле влияе животновъдството на климата, как трябва да позеленеем изцяло, и така бавно, но славно подготвят обществата за светлото утре, в което новото нормално ще включва задължително хапване на буболечки.

Сега се сещам, че години отне на същия ЕС да отклони и зачертае някои вредни Е-та, за които отдавна има тежки подозрения за канцерогенно действие, като даваше преходни периоди и бонус време да продължат да ни тровят. Пример: мононатриев глутамат, или Е 621.

Затова търсете, шумете, пишете, четете. Колкото повече хора чуват и се запознават с тези безобразия, толкова по-малък шанс ще има тяхното прокарване и налагане.

Коментари

Публикуване на коментар