Пропускане към основното съдържание

Книгите на Иван

Иван продава стари книги. На мост над Перловската река. Почти срещу бившия си дом в една от старите софийски кооперации, в който е живял ни повече, ни по-малко 50 години. Седи на пластмасов стол от кафене и насред зимната мъгла и тротоарна влага пие чай, попримесен с нещо по-силно. От актовете за незаконното си книгопродаване може да направи изложба. 

Не обича да говори за Бойко Борисов. Продава на "приятни цени" и има "сума доценти и професори" сред клиентите си. Има си "шерпи", които тарашат тавани и мазета и му носят книги. И познават каналите, по които книгите-вторични суровини стигат до уличната маса за вехта литература. 

Поглажда бялата си брада и дълго върти в ръцете си цигара, която така и не запалва. "Събуждате еврейското в мене, но някои тайни в този занаят няма да ги кажа." 

Хората се пазарели доста, продължава Иван. Ако книгата е с цена 5 лв., се опитват "решително" да я свалят поне до 3. Джобно издание на Сергей Есенин с твърди корици от 66-та година струва левче. 

"Моето отмъщение е: като се пазарят много, ги пращам да си купят вестник за тези пари... Едно е да четеш криминале, друго е да четеш есе", отсича философски Иван. 

Миналата нощ си препрочитал "Бит и душевност на българския народ" на другия Иван - Хаджийски. Нарежда я сред вечните неща. Оставям му за вечния Есенин 5 лв., а той ме гони да ми даде още книги за тези пари.

Коментари

  1. Много хубава история :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, сергийките със стари книги са ми слабост. Като мина покрай такава, мога цял час да разглеждам и да се ровя по прахоляка. Често си купувам именно от такива сергии и имам доста безценни съкровища, спасени за лев-два-пет.
    Веднъж попаднах на издание отпеди повече от 100 години на Дантевия "Ад" - с кожени корици и позлатени букви. Друг път роман "Под развятия щандарт" от 1930-и някоя си. Една малка книжчица, печатана в Германия по времето на Третия райх взех за левче. Поемата "Бачо Киро", също отпреди Девети - също за левче.
    Тези сергийки са все още възможен източник да попълвам колекцията си от стари книги на ниски цени. Много е увличащо.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар