Пропускане към основното съдържание

Граници

Всичко започва и свършва тук. Циганските антени на булевард "Европа" - входът и изходът на Европа. Оттук насетне граници всякакви. Географски, икономически, психологически.
Площадът в Драгоман. В последния ден преди зимните пости. Дали пък не изядохме принцеси с кайма в бързината? Те, правилата, нали и без това са само думи.
Едно от селцата по пътя Трън-Драгоман, който се вие така неразбираемо на картата, че сякаш свършва в нищото. Но иначе го има, караме "по главния път, все направо и сте в Драгоман". Покрай него: кафе-аперитив "Демокрация", надпис "точилар" и разни други реликви.
Сред първите образи, които децата рисуват, са къща и дърво, казват психолозите. Те така и си остават, къщата и дървото, доста свързани - и в запустението. Снимката е от село Бусинци, Трънско, където е било първото държавно училище за керамика след освобождението.
Затова ги обичам тези места. "Работническо дело". Откога не съм виждала. Както и огнище, дървения съд за биене на масло, сушени билки, вехтории, които спират времето.
Какво друго да продаваш наесен, ако не метли? Да изметат листата, праха, който вдигат публичните фигури в държавата и... лошото от старата година, че идва декември.
Доказателство за безпомощния БГ-туризъм. Край ждрелото на р. Ерма има красива поляна за пикник. Лятото се пече скара, туристите могат да подвият крак, след като са се наснимали и са чули грохота на водата под природния феномен. И? Сядат на тези удобни столчета, остатък от проект, по който е изградена и екопътека - с нестабилни стъпала и съмнително мостче. Трябвало да има пейки. Но повечето ни "проекти" са такива.
Така изглежда България съвсем близо до западната граница. В есенен ден по обед. Като си сложа такава снимка на монитора, си създавам илюзията, че съм там.
Както недоумяваше туристически шеф на борсата в Лондон тези дни, защо превеждаме Златни пясъци като Golden Sands? Или Sunny Beach? Кой превеждал например Коста Брава? Ама иди пък разбери думата "ждрело", ако ти я изпишат на латиница. Важното е, че сред многото несигурни неща, има едно ясно: Ломница е точно на 5 километра оттук.

Коментари