Пропускане към основното съдържание

Ретро-жените

Това е донесла 28-годишната фотографка от Скопие Ива Димеска. Изложбата не е голяма. Стилът е ретро - или както самата тя казва - намигане към 60-те и 70-те в модната фотография, когато жените на снимките били с по-малко грим и излъчвали повече мекота и спокойствие, за разлика от образите в днешното по-агресивно рекламно пространство. На една от фотографиите усмихнатата по образец на Мерилин Монро жена носи рокля на бабата на Ива.
Ива е започнала с журналистическа фотография, но бързо се е отказала. Снимала е в Блаце, още като момиче, защото не я взимали насериозно. Тези фотобележки били натоварени с травми. Сега се е посветила на модната фотография. Разказва, че в днешния стил на обличане не й харесва масовата мода, това, че жените не търсят себе си чрез дрехите, които носят.
Тук има повик към носталгията. Затова са водата отзад, любопитната животинка, ръчната количка, кожухчето, наметнато на раменете на модела. Харесва Хелмут Нютън. На една от снимките в софийската изложба бременна жена е застанала на покрив, сякаш ще полети, със сандалите си в ръцете, разперени настрани...

Коментари

  1. Идеята ми харесва. Снимките, които виждам са яки. Има ли интернет галерия мацето?

    ОтговорИзтриване
  2. Може и да има, нямах време да й разгърна мини-каталога, който ми връчи, а там имаше нейни данни; ще ти ги пратя по мейла.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар