Пропускане към основното съдържание

тиквена обиколка около вси светии

31-ви октомври откъдето и да го погледнеш е тиквен ден. Не заради приобщаването на чужди празници, факири сме на това, правим го както децата прибират в джоба малък, симпатичен и ненужен предмет. А заради струпването на тиквени образи и метафори. Без да се сетя, че е "вси светии", най-оранжевият ден на октомври, си купих малка декоративна тиква, която се побира в длан. Бабите на пазара ги продават за лев, но после "греят" цяла зима наоколо. Открих сайт за приказки, където се разказва за най-известната тиква - тиквата-каляска. Нямам идея откъде се е появил изразът "тиквеник" като синоним на глупак. Но едно от най-милите описания на човешките колебания и свян е на Елин Пелин - все ми беше мъчно за архиваря, който си причини толкова смут заради една печена тиква. Неотдавна млади учени търкаляха тикви по жълтите павета като илюстрация на какъв хал е науката. Друго преображение на тиквата е в "тиквен медал". Покрай местни избори се запознахме и с посланието: "избираш кмет, а не тиква". Никога не съм правила фенер от тиква, някои карнавални тайни си ги пазя за по-нататък. На този ден древните келти изпращали лятото. Самата история на празника Вси светии е впечатляваща - светещите тикви и маскираните призраци в малка среднощна война срещу мъртвите, които се опитват да се върнат на земята. Тиквите и политиката също са свързани.

Коментари

  1. Ах как го мразя този празник или там каквото му викат. Тук в Германия също се опитват да подражават на американците. По принцип и тук не се празнува, но се е превърнало като ден за законен пладнешки обир. Тъкмо се прибирах вкъщи и на вратата едни деца ме питат дали сме имали сладки. Дори не бяха костюмирани. Казах им, че нямаме сладки, защото ние не празнуваме днес. Те ме погледнаха тъпо и ме попитаха ".. а тогава пари имате ли". Идеята е, че просто трябва да им дадеш нещо, защото са ти почукали на вратата.

    ОтговорИзтриване
  2. По този повод някакъв английски пенсионер имал проблеми с властите, защото излизал чисто гол на вратата и плашел децата - явно и той не харесва този ден:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар