Пропускане към основното съдържание

Местни новини

Така се наричаше и един филм с Кевин Спейси. Малкото, ветровито, морско градче и малкият му вестник, чийто шеф толкова се радваше на извънредни ситуации - бури и катастрофи, защото това нахъсва публиката. И ние в малкия град си имаме вестници, потънали в малките новини, новините, които знаят всички, както се знаят и поздравяват по улиците. Кога голям вестник ще лепне на първа страница "Художници претворяват в картини живописния Ловеч". Или "Разкрит е младежът, потрошил лампите на Покрития мост"

Това е новинарската машина с местен обхват, която те пренася отвъд досадното и бъбриво нищонеказване на големите медии. Е, има ги и местните клишета - някои протоколни събития са поднесени по-протоколно от самия протокол като "Петър Мутафчиев се срещна с гражданите на Ловеч". Кога голям вестник ще честити от първа страница осми март от името на кмета:) - това четох в петъчния, 7-мо мартенски брой на казанлъшкия "Искра". 

Иначе, за два дни в малкия град узнаваш много важни неща. Че имотите и тук са доста скъпи, новопоникналият city center е призрачно празен, защото търговците не се престрашават да се изправят срещу високия наем, десетина павилиона пред общината ще живеят няколко дни под мотото "Експо 2008" и по-евтини тениски и обувки. Общинската фирма, която подменя уличното осветление в града, ще даде на театъра улични лампи, които му трябват за декор. 

Най-чаровното в местната преса е нейното спокойствие във времето. Докато кипежът на събитията в големите медии ги прави истерично актуални, тук едно издание, излизащо два пъти в седмицата, спокойно се усмихва от сергията с иронично остарели заглавия: "Костов помогна на Румен Петков да остане на власт", ден след като Петков подаде оставка. 

Местният вестник е терапия за уморени от информация. Той не е така съдбоносно сериозен. Заделя място и за учениците, и за местния чешит, и за поетите, дошли от по-далечни земи да четат в местния клуб. Местният вестник ще ви разкаже за детски рисунки, за юбилея на някой столетник, за някоя и друга награда, за фолклорния ритуал и как живеят ветераните. Макар и постно написан, без разголени манекенки, шептящи за времето и бурни светски клюки, той е малко по-верен часовник за вълненията на "обикновения човек". 

Големият вестник прилича на далекоглед, мери позиции, назидава, прогнозира, героизира, не спи. Малкият - пише простичко и разбутва важния дневен ред на големия. Дори когато на хоризонта се задават лимузините на "големите". Като в кърджалийския "Нов живот" - Емел Етем реже лента на възстановен въжен мост. И къде ще прочетете, че в Берковица има аматьорски волейболен отбор, който се казва... "Светците", ако не в местното електронно издание?

Коментари

Публикуване на коментар