26 октомври, 2010

бил гейтс и боклуците

Ех, ако Бил Гейтс можеше да обиколи малко софийските улици...Не централните, а кварталните...
Нямаше да повярва, че в тази боклучена среда растат и набират скорост българските компютърни таланти. Нали все още сме добре с високотехнологичните специалисти - даже "Хюлет Пакард" разкри в България свой център, а премиерът се похвали, че сме размазали конкуренцията на 30 държави. На жълтите павета...всичко е спокойно, уверяват ни, че всичко е наред. Но като изключа телевизора, виждам това:

И все повече ставам привърженик на тезата за паралелните светове, които обитаваме в тази държава. Светът на говоренето и реалният свят, светът на хвалбите, че изплуваме от блатото и гледката пред очите ни сутрин, когато излизаме на работа.

Не мога да повярвам, че затъваме в едни и същи "боклуци" за пореден път. Че за пореден път тази битова криза владее улиците ни. Че някой някъде ПАК не си е свършил работата, за да валят тези "водопади" от боклуци вече дни наред.

Не мога да повярвам, че не ни пука, че свикваме с мръсотията и безотговорността. Че сме приели за нормално ТОВА да е пред очите ни, въпреки платените данъци.

Съвсем наскоро в София имаше Архитектурна седмица. И един млад архитект обясняваше в сутрешен блок колко е важно как изглеждат нещата около нас. Колко е важно не само за възприятията, културата, навиците ни, но и за трайните образи, които създаваме в публичната среда, които ще наследят децата ни. Защото човешкото обкръжение възпитава подсъзнателно, подтиква те да създаваш по-хармонични и красиви неща или те научава да живуркаш в калта, без да си представяш, че е възможно да е по-хубаво. Ето това се случва при нас, докато другите държави се хвалят какви чудеса са измислили и построили. Ние палим кофи и правим от тях паметници на мръсотията.Бил Гейтс е графити-творение на оградата на квартално училище. В което вероятно учат негови фенове. От другата страна на училището са заснетите кофи. Феновете след време ще предпочетат по-китни и подредени улици и общества, където подобни случки като този боклучен блог-"репортаж" просто са невъзможни. Не гледайте Неапол и че там историята с боклуците също пак се повтаря. Гледайте страните, в които заради подобни гледки хвърчат кметски оставки...


Как ми се иска светът на момчетата, които са нарисували Бил Гейтс да не е този с боклуците. Как ми се иска боклуците да са просто графити.

снимки: личен архив

1 коментар:

Jany каза...

Съгласявам се със статията. Аз също споделям идеята за паралените светове, в които живеем. Радва ме факта, че все още има хора, които са с гражданско мислене и живеят в България.