03 октомври, 2008

дни на отворените врати в ДАНС

Не разбирам. Нещо или нищо не разбирам. През последните две седмици ДАНС е като клуб за запознанства. Хвърчат някакви списъци, разпечатки - кой с кого, защо говорил, кога говорил, стенограми от уж поверителни срещи... Която и програма да пуснеш - "общественици" от всякакъв калибър обсъждат "дейността на ДАНС" - дават дефиниции от кухнята, бившите естествено осветляват подробности за агентурата. След като депутати от вътрешната комисия посетиха ДАНС, дойде редът на главни редактори и шефове на медии. Не знам какъв е графикът, но вместо да гледаме само кадри с фасадата на ДАНС, по-добре да се възползваме от Дните на отворени врати там и да влезе следващата група любопитни.

ДАНС не беше ли институция, която малко или много трябва да работи на сянка??? Да слуша, да записва, да разработва? Не правят ли това т.нар. служби и по света? Какъв е този напън за публичност, като че ли ДАНС е новата звезда под прожекторите и всички са си по местата - само ДАНС я няма на сцената? Дали шефовете на тайните служби в други страни дават интервюта или разказват по медиите ежедневно какво правят, какво са наредили, защо??? Тъкмо Петко Сертов се беше усамотил на високия си пост - отидоха му депутати на гости да го разпитват, после взеха да разказват детайли, после публикуваха текстовете, че даже цитираха тефтерчето на Елиана Масева, която стенографирала по-точно от автентичния документ. Къде живеем?
Примете, че ДАНС трябва да работи малко по-встрани от официалната лудница на държавата, че не всичко може и трябва да се разтяга в медиите като отегчителен сериал с осветени агенти и лични разговори на политици и журналисти.

Ще познаем дали ДАНС работи по делата, които се образуват в резултат на нейното паралелно присъствие в обществения живот. Няма да я направим по-работеща с безкрайните разговори на тема кой какво прави там. Общественият разговор за ДАНС започва силно да прилича на разговорите за футбол, жени и политика, от които разбира всеки българин. А това вече не е добре.

4 коментара:

пламен каза...

Ами проблемът е в ДАНС, не в обществото и обществения интерес към дейността му. 'Щото явно не си върши работата, или поне работата, която беше анонсирано, че ще върши.

Вместо да подслушва престъпници и да кани на кафе журналисти, ДАНС кани на кафе престъпниците, а журналистие подслушва.

яна боянова каза...

Аз не съм убедена, че е точно "обществен интерес". Много често зад това понятие ние журналистите си дъвчим дълго време любими теми на една шепа хора. Този текст по-скоро пита цялата клюкарщина в държавата колко е продуктивна, защото от известно време не само, че дебатът става суперпровинциален на фона на световната криза/както казаха социолозите/, ами и аматьорски...
Благодаря ти, че ме подсещаш за поканите на дълги сутрешни кафета -добро припомняне - може би с него започнаха дните на отворените врати:)

Делян Делчев каза...

Общественият интерес може много точно да бъде дефиниран. От обществен интерес е всичко, което може да повлияе на избирателите да вземат обективно решение при прилагане на правото им на избор. В демократичните държави "информация от обществен интерес" често определяна от съда (у нас още го няма това право) има винаги приоритет над рестриктивни и ограничителни закони и изисквания, включително дори да са частен живот или национална сигурност. Защото доколкото в демократичните държави управлението и посоката му се правят от масовия избирател, то манипулацията на мнението на масовия избирател се счита за изкривяване на държавническия процес. Прикриването на важна информация по отношение на правенето на избор, е манипулация насочваща избора в неправилна и неестествена посока. Много обичам да давам пример с това - ако приемем закон за забрана на рапортуването на корупцията, тя ще изчезне статистически. Но не и реално. Значи появата на такъв закон не е от обществен интерес. Но е от властови интерес. Също - доколкото властта представлява народа (по конституция), и държавата, говоренето срещу властта може да се приеме за антитържавна дейност (по конституция), и следователно наказуемо. Тоест за властта трябва да се говори или добро или нищо, иначе ще ти пратят ДАНС и то напълно законно. Освен ако правото на информираност на обществото не стои над ограничителните мерки. Или казано с други думи, обществото да има правото да знае информация, която може да повлияе на неговия избор, дори да е негативна, секретна или опасна. Ако това право изчезне се получава законов безкраен цикъл и основание за създаване на диктатура, в уж демократично общество. При нас това право е залегнало в конституцията, но съдебната и конституционна традиция още липсва. В този смисъл ДАНС няма право и не е коректно да затваря какъвто и да е информационен сайт, под какъвто и да е предлог. Както те по-късно сами си казаха, не само, че нямат правомощията, но конституцията е изключително изключително ограничителна по повод рестрикцията на информация, дори тя да се третира за опасна. И това е правилно. Работата на ДАНС изисква също да има контролен механизъм. Всичко изисква контролен механизъм, иначе може да настъпят искривявания. У нас е залегнал контрол от премиера (лично рапортуване и назначаване) и парламента (лично рапортуване и възможност за сваляне от управление), като последната още не е урегулирана с под текстове, което ще стане бързо, след тези скандали.
Интереса на обществото към всяка държавна служна е винаги оправдан и здравословен. Очевидно е, че обществото няма нужда от нито една държавна служба, от и към която няма интерес. Границата на достъпа до информация и контрола трябва да е внимателен по отношение на изтичането на чувствителна информация към престъпни групи. Но същевременно данъкоплатците трябва да знаят, че системата работи и конституцията и техните права се спазват. Иначе защо да плащат данъци?

пламен каза...

Ой!

ДАНС беше създаден демонстративно и използван като бостанско плашило от изпълнителната власт. Т. е. този интерес, любопитство дори, е заложен изначало.

А всеки път, когато се прокраднеше информация за това, какво прави всъщност агенцията, ставаше ясно, че прави... ами прави глупости.