08 септември, 2008

бардак-държава

В центъра на София? Бардаци? Горе-долу така изглежда реакцията на МВР-министъра, като дойде реда му да коментира взривовете в два публични дома.
Сега полицията тепърва щяла да проверява по-изкъсо какво, къде и как се извършва в легалните прикрития на бизнеса с проституция като масажни салони, клубове за компаньонки и пр. И доколко търпимо било за обществото съществуването на такива места. То обществото, ако му бъде оставено да решава - сигурно ще се раздели на фенове и на противници на бардаците. Политиците също, съдейки по ентусиазма им да говорят, пишат, решават за проституцията през изминалите дълги години на беззаконие за древната професия.

В същото време Рила гори. Френски хеликоптери показват мускули във въздуха, Емел Етем се оплаква, че държавата нямала ресурс да се справя с подобни кризи. То за всички кризи е така. Така беше при наводненията. Така ще бъде и не дай Боже, при земетресения. Все за нещо няма да сме готови, няма да сме купили техника, няма да има обучени хора, абе пробойна ще се яви някъде. С една дума - извънредните ситуации са ни ежедневие. Падащи работници от скелета, т.нар. война по пътищата, летните пожари.

Че бардакът е доста шумен подсказва и включването на Б.Б. в среднощната полицейско-медийна агитка след взривовете. И на стената потрепна като от стар прожекционен апарат внушителната сянка на мъжа, който пази обществото от лошите, в годините, когато беше главен секретар.

А Волен е на площада. За неговата си битка. Пред археологическия музей в София кънти от слова, призиви, патриотична музика. Но както иронично се изрази екс-вътрешният министър: какво е сегашната опозиция, ако не група кресльовци, един касетофон и няколко химикалки?

И докато на жълтите павета има палатки и сенници, които да държат буден опозиционния дух, фермерите от Кърджалийско се бяха подслонили под вехто одеало на квадратчета, като в индианска колиба, на един от последните си протести. А измамените туристи в Кушадасъ си бяха застлали да дремнат направо на тротоара, защото една от стотиците туристически агенции се беше подиграла с тях, пращайки ги на курорт... ама без платен хотел.

И това ако не е бардак-държава...

Няма коментари: