03 септември, 2008

излишък

Казват, че и след най-мрачните времена идват по-светли. Че след лишенията идва изобилие. Ако се вярва на тези приказки, в България дойдоха месеците на изобилието. Или на излишъка. Първо млякото започна да се лее в излишък. Гневните фермери задрънкаха звънците, заиграха хора по пътищата и заизливаха мляко.
После без скърцане, съвсем планомерно, се разтвориха големите двери на излишъка. И бе обяснено за какво ще има пари от излишъка. Освен за инфраструктура, ще има и за "социални нужди". И министър Петър Димитров игриво попита: защо са ни хубави пътища, ако по тях ходят гладни и бедни пенсионери? Затова правителството реши да прати малко от пенсионерите на море... през септември. В края на сезона, когато хотелите затварят, плажовете са студени, морето - мръсно, но пък сезонът на последната битка преди изборите започва. "Лотарията" с 5-те хиляди изтерзани и заслужили този лукс души е като от стар социалистически празник.
Пари от излишъка ще има и за полицейски коли. Също за "спрени европрограми". От ГЕРБ-Бургас надигнаха глас "пари от излишъка" да се дадат и за намаляване на задръстванията по морето. Като се направят обходни пътища. Преди няколко дни синдикатите си набелязаха пари от излишъка за електронна здравна карта. Днес пари от излишъка поискаха и хората с редки болести. НДСВ пък си дърпа излишъка към сребърния фонд.
Явно този излишък е безкраен. Чак се почувствах глуповато, че не съм си заплюла нищо от излишъка. Има обаче един друг излишък, който покрай големия държавно-правителствен-политически излишък просто бледнее. От него също можем да спретнем дълъг списък:
- излишък на политическа глупост - Димитър Стоянов например се жалба чак в европарламента със старите си синини от общуването с полицията
- излишък на арогантност на пътя, където всеки ден следи от кървави ламарини остават след нечие безразсъдно шофиране
- излишък на боклук - най-вече софийския, от нийде непожелан
- излишък на таланти - начело с Бербатов, олимпийците по математика и информатика...
- излишък на мистерии - любимият BG-жанр през последните години - Ангел Бончев, Пламен Константинов...
- излишък на намаленията - драстични, поголовни, драматични, по всички витрини
Изобщо излишък на крайности. Имаше едни хубави упражнения - "зачертайте излишното".

4 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Ако трябва да се гледа на нещата по този начин, такива излишъци има. Но на мен бъларският негативизъм ми е напълно чужд.

Това, което виждам и установам е следното:България НИКОГА не е била по- добре. Българите НИКОГА не са живели по- добре. Изключая пенсионерите, разбира се.

яна боянова каза...

И на мен българският негативизъм не ми е много симпатичен, но някои ситуации заслужават човек да ги гледа малко по-критично. Като сегашната например. Не можеш да караш нацията да се чувства като на томбола - ти печелиш, а ти - не, за вас - линейки, а за вас - другия път, за село Х - хубав път, а за Y - не.
За първи път от години политиката ми е абсолютно безинтересна и този текст е написан безпристрастно:)

Георги Грънчаров каза...

Яна, завръщай се по-честичко в блог-пространството си! :)
Приятно е човек пак да прочете нещичко в твоя стил.

яна боянова каза...

Виноват. Много време ме нямаше тук. Чак на мен започна да ми липсва:)