24 юли, 2008

еврокафе, почти без захар

Колко е лесно. Като тичането на ТВ операторите след "носителите" на новината. Колко е лесно медиите да превключат, да се втурнат от една "водеща тема" към друга. Нужни са само няколко реда - за черните джипове в двора на ДАНС призори. Познайте какво става. Раздвоението между евродокладите/еврошамарите/ и сутрешния съспенс е пълно. Ефирът се пълни с неясните: "нямам какво да добавя", "рутинна операция", "свиквайте с тези неща", "оставете ДАНС да си свърши работата", "не мога да коментирам", "от вас научавам" и прочие. Говорителката на ДАНС спокойно може да си запише едно достатъчно любезно и достатъчно постно съобщение на телефонния секретар и то да насочва любознателните медии по "горещите следи".
Кому са нужни тези медийни осколки, или неясен шум? Старият въпрос: кой има полза от това? Много хора, които коментират нещо, за което не знаят нищо или почти нищо, но все пак коментират. В края на юли. През лятото. Когато парното, хлябът, бензинът, жилищата и още не знам какво все по лятна традиция би трябвало да ни вълнуват повече. Или дори празните хотели по морето и инатливия оптимизъм на туристическия бранш, че сезонът вървял добре. Или гръцките плажове, снимките на прегорелите археолози, че дори историята с Радован Караджич.
Извинете, ДАНС е създадена по презумпция, за да не дава изобилна информация. Дали ФБР ежедневно информира медиите за свои операции, срещи, разпити? Що за претенции, спекулации, наивност произвеждат медиите, "коментирайки" през целия ден сутрешното кафе на единия Маргин в ДАНС. Което според Минчо Спасов дори не било подсладено достатъчно. Това, съобщено с приглушен глас, забавено и многозначителна интонация, нали разбирате, че пълни утрешните ТВ блокове отвсякъде? Ще потекат едни догадки, едни слухове, анонимни източници, ще се появят обичайните пенкилер-коментатори, които разбират от всичко.
Често медиите прекаляват с позата на държащи перденцето на прозорчето на властта леко открехнато - така, че хем нищо да не се вижда, но и да изглежда, че някакви неща се долавят, дочуват, досъчиняват.

Няма коментари: