20 февруари, 2008

куба - асоциации

1. Филмът "Хавана" - дните преди Революцията да разруши постколониалния, комарджийски, лъскав живот в кубинската столица. Ценен филм и като картина, и като история.2.Разбира се, Че Гевара -свръхпротиворечив и суперпопулярен.


3. Иван Кубинеца. Семеен познат, рус като скандинавец:), прекарал доста години със семейството си в Куба, научил там испански и т. н.
4.Buena Vista Social Club - през филма на Вим Вендерс и гостуването на музикантите в София още когато легендарните им възрастни изпълнители бяха живи.

5.Диана Иванова , която умее със снимки и думи да разкаже за Куба така, че да се почувстваш там:) И донякъде да я разбереш.


6.Хемингуей. Коктейли. Не знам защо правя връзка между двете:) И обичам малки "изрезки" от миналото да изплуват по този начин: "Откриха записки на Хемингуей в Куба".


7.Пеещи по улиците хора. Приседнали на стълбите, под олющените мазилки, задължително с цигара в ръка. Ако е жена - в пъстра рокля. Това съм го чела в чужди пътеписи и съм го гледала в документални филми.


8.Уго Чавес. Другият латино-вожд, който е толкова екстравагантен, колкото и Кастро. И естествено са приятели:)


9.Маркес и "кубинската връзка". Още един от ирационалните персонажи на различната Америка.
Разни приятели казваха: да ходим в Куба, докато е на власт Кастро, защото после много ще се промени. Вероятно част от чара на Куба като "остров, оцелял в бурните води на глобализацията, с оттеглянето на капитана Фидел, ще се стопи. Въпреки че образът на един лидер белязва една нация задълго. Накрая една любопитна статия за Куба, която размества като някогашните шарени топчета на момчетата в прахоляка образите на далечния остров.
снимки: google

2 коментара:

Пламен каза...

10. "Мръсна хаванска трилогия"

яна боянова каза...

Още не съм я прочела:) Затова е извън списъка... Засега. Но има хубава корица:)